SGK Kamu Bankası Üzerinden Tam 8904 Lira Ödeme Yapacak

Emeklilik için aranan yaş sınırı da kademeli geçiş kapsamında değerlendiriliyor. Peki, SGK düzenlemesine göre çalışan annelere hangi haklar tanınıyor? Doğum borçlanması kimleri kapsıyor?

SGK Kamu Bankası Üzerinden Tam 8904 Lira Ödeme Yapacak
SGK Kamu Bankası Üzerinden Tam 8904 Lira Ödeme Yapacak Editör

Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında erken emeklilik ve bayanların iş hayatındaki istihdamının artmasını sağlayacak adımlar atıldı. Doğum izni, süt parası, nakdi yardım ve tüp bebek desteği sağlanıyor. Doğum iznindeki annenin hesabına  8 bin 904 liralık ödeme yatırılıyor. Emeklilik için aranan yaş sınırı da kademeli geçiş kapsamında değerlendiriliyor. Peki, SGK düzenlemesine göre çalışan annelere hangi haklar tanınıyor? Doğum borçlanması kimleri kapsıyor?

Kadınların iş hayatındaki istihdamının artmasını sağlamak amacı ile destek paketi hazırlandı. Çalışan anneleri kapsayan destek paketi sayesinde 8 bin 904 TL tutarında nakit ödeme yapılıyor. İş Kanununa göre bir bayanın doğum öncesi ve sonrasında toplam 16 hafta boyunca ücretli izne çıkma hakkı bulunuyor. Çoğul gebelik durumlarında ise izin süresi 18 haftayı buluyor. Çalışan annelere doğum parası ödeniyor. Doğum parası ödemeleri için Ziraat Bankası’nda hesap açılması gerekmektedir. Asgari ücret ile çalışan bir anne en alt sınırdan doğum parası alıyor. Doğum parası, maaş ile paralel şekilde yükseliş gösteriyor.

Doğum parasını kimler alabilir?

Doğum parası almak isteyen çalışan bayanların belirli koşulları sağlaması gerekmektedir. Doğumdan önceki dönemde en az 90 günlük sigorta prim ödemesinin yatırılmış olması talep ediliyor. Doğumdan 1 yıl önceki dönem dikkate alınıyor. Doğum döneminden önce işten ayrılan kadınlara doğum parası ödenmiyor. Doğum öncesi ve akabinde de sigorta prim ödemelerinin yapılmış olması gerekmektedir. Doğum uzmanından alınan raporun işyerine teslim edilmesinden sonra 112 günlük ücretli izin süreci başlamış bulunuyor.

Doğumdan sonra ücretli ve ücretsiz izin

Doğum sonrasındaki dönemde çalışan bayanların ücretsiz izin kullanma hakkı bulunuyor. Ücretli izin süresinin tamamlanmasının ardından kamu çalışanları 24 ay, özel sektör çalışanları ise 6 ay boyunca ücretsiz izin yapabilir. Çoğul gebelik durumunda ise çocuk sayısına göre artı otuz gün ekleniyor. Babalar içinse ise doğum izin süresi bir ayla sınırlı tutuluyor. Aynı durum çocuk evlat edinen aileler içinde geçerli kabul ediliyor. Yarım gün çalışma hakkına da sahip bulunan anneler, haftalık 45 saatlik çalışma süresinin yarısını tamamlayabilir. Yarım günlük çalışma durumunda maaşın yarısı işveren yarısı da devlet tarafından ödeniyor. 2 aylık dönemi kapsayan bu süreçte çalışan annelere devletin ödediği miktar 6 bin 400 tl'ye ulaşıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Survivor Yunus Emre'nin eşi bebeğini kaybetti
Survivor Yunus Emre'nin eşi bebeğini kaybetti
Kızılcık Şerbeti Dizisinde Doğa'ya Partner Geliyor..!
Kızılcık Şerbeti Dizisinde Doğa'ya Partner Geliyor..!