Emeklilere Büyük Müjde geldi: Çifte Ödeme Yapılıyor! Kimlere ne kadar ödenecek?

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği enflasyon verileri 4 Temmuz'da açıklanacak. Emekliler Temmuz ayında faiz artırımları ve tatil ikramiyeleri netleştiği için çift maaş alacak.

Emeklilere Büyük Müjde geldi: Çifte Ödeme Yapılıyor! Kimlere ne kadar ödenecek?
Emeklilere Büyük Müjde geldi: Çifte Ödeme Yapılıyor! Kimlere ne kadar ödenecek? Editör

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği enflasyon verileri 4 Temmuz'da açıklanacak. Emekliler Temmuz ayında faiz artırımları ve tatil ikramiyeleri netleştiği için çift maaş alacak.

Kurban Bayramı bu yıl 9 Temmuz'da başlayacak. Milyonlarca emekli, bütçelerini destekleyen tatil ikramiyelerinin ne zaman ödeneceğini merak ederek şimdiden fedakarlık yapmaya hazırlanıyor.

Hesaplamadan sonra iyileştirme olursa 1500 liraya kadar yükseltilebilir.

30 Nisan 2018'de hükümet emeklilere, dullara ve yetimlere iki dini bayram öncesinde yıllık 1.000 liret ikramiye teklif etti. Son 4 yılda ikramiye ödendi. Yaklaşık 13,5 milyon kişi bu ödemeden yararlandı. Başlangıçta 1.000 liret olan ikramiye, geçen yıl güncellendi ve 1.100 lirete yükseltildi. Geçici bir asgari ücret artışı, memurlar ve emekliler için ek iyileştirmeler açıklandıktan sonra olası ikramiye artışları beklentileri arttı. Şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ancak olası bir iyileştirme durumunda bu tutarın 1.500 liraya çıkabileceği hesap ediliyor.

Son Kararı Yetkili Makamlar Verecek

Temmuzda emeklilere yüzde 40-45 civarı zam yansıtılması da bekleniyor. Memur emeklileri 1-5 Temmuz’da maaş çekecek, SSK ve Bağkur emeklileri ise 17-28 Temmuz arasında maaş alacak. Eğer yetişirse zamlı maaşlar da bayramdan önceye alınabilir. Bu konuda son kararı yetkili makamlar verecek.

İkramiyelerin 4 – 8  Temmuz Arasında Yatması Öngörülüyor

Para hesaba ne zaman yatacak? Kurban Bayramı arifesi 8 Temmuz’da. Bayramın birinci günü ise 9 Temmuz Cumartesi gününe denk geliyor. İkramiyeler şu ana kadar bayramdan önce hesaplara yattı. Kurban Bayramı hazırlığı, Ramazan Bayramı’ndan farklı olarak kurbanın satın alınması, kesim yerinin belirlenmesi gibi daha erken planlama yapmayı gerektiriyor. Dolayısıyla bu bayram ikramiyelerin biraz daha erken yatması muhtemel.  Ancak ödemenin son haftaya kalabileceğini de hesaba katarsak 4-8 Temmuz arasında ikramiyelerin çekilebileceğini söyleyebiliriz. Daha erken bir olasılıkta ise 27 Haziran ile 1 Temmuz haftası gündeme gelir. Bu tarihleri Sosyal Güvenik Kurumu (SGK), emeklinin maaş çektiği tarihe göre daha sonra ilan ediyor.

İkramiyeyi Kimler Alıyor?

SGK’dan aylık alan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.

Herkese Aynı Tutar Mı Veriliyor?
Hayatta olan hak sahipleri ödemeyi tam alıyor. Öte yandan vefat eden sigortalılardan dolayı aylık alan hak sahiplerine (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi, hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa, ikramiye de o oranda paylaştırılıyor.

Birden Fazla Aylık Alanda Durum Ne?

Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla maaşa imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılacak. Diğer yandan bir düzenleme yapılmadığı için bu bayram da banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara bayram ikramiyesi ödenmeyecek.

Yeni Emekli Olanlarda Yararlanabilecek Mi?

Ödemenin yapıldığı tarihte değil, bayramın olduğu ayda SGK’dan gelir ve aylık alma hakkı olan kişiler ikramiyelerini alacak. Bu kapsamda temmuza kadar emeklilik dilekçesi veren SSK’lı ve Bağkur’lular ile memurlar, bayram ikramiyesi alabilecek. Yeni emeklinin ikramiyesi ise ilk maaşıyla birlikte yatacak.

İkramiyeye Borç Nedeniyle Bloke Koyulabilir Mi?

Emeklilere yılda iki kez bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin 5510 sayılı Kanun’un ek 18’nci maddesinde, ‘bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü yer alıyor. Yani haciz uygulanamaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Survivor Yunus Emre'nin eşi bebeğini kaybetti
Survivor Yunus Emre'nin eşi bebeğini kaybetti
Kızılcık Şerbeti Dizisinde Doğa'ya Partner Geliyor..!
Kızılcık Şerbeti Dizisinde Doğa'ya Partner Geliyor..!