Dikkat! Yeşil Çayın Fazlası Ödeme Yol Açıyor!

Ödem, damar içi sıvının damar dışına çıkarak dokularda birikmesi sonucunda oluşur. Özellikle yazın daha fazla ödem olmasının nedeni damarların genişlemesidir. Bazı önemli noktalara dikkat edersek sıcaklık ne olursa olsun ödem oluşumunu önleyebiliriz.

Dikkat! Yeşil Çayın Fazlası Ödeme Yol Açıyor!
Dikkat! Yeşil Çayın Fazlası Ödeme Yol Açıyor! Editör

Ödem, damar içi sıvının damar dışına çıkarak dokularda birikmesi sonucunda oluşur. Özellikle yazın daha fazla ödem olmasının nedeni damarların genişlemesidir. Bazı önemli noktalara dikkat edersek sıcaklık ne olursa olsun ödem oluşumunu önleyebiliriz.  

Vücut ağırlığınızı yaz mevsiminde 40 ile çarparak gün içerisinde içmeniz gereken su miktarını hesaplarsınız. Örneğin 70 kg bir birey 70x40=2800mg yani 2.8 litre su tüketmelidir. Hatta bu hesapladığımız değerin yarım-bir litre kadar üzerine bile çıkabilirsiniz. Bulduğunuz değerin altında su tüketimi kesinlikle ödeme yol açacaktır.  

Yeşil Çayın Fazlası Ödeme Yol Açıyor!  

Evet yanlış okumadınız. Ödem atıcı olarak bilinen yeşil çayı günde en fazla 2 kupa tüketmelisiniz. Günde 5-6 kupa tüketilen yeşil çay ödeme yol açabildiği gibi fazla kafein tüketimi nedeniyle başka sorunları da beraberinde getirebilir. Ayrıca günde 2-3 kupa yeşil çay içmenize rağmen ihtiyacınız kadar su tüketmezseniz asla ödem atamazsınız. Aynı durum beyaz çay, siyah çay için de geçerlidir. Siyah çay da en az yeşil çay kadar iyi bir ödem atıcıdır. Her bir bardak içilen siyah çay iki katı kadar vücuttan suyu gönderir. Günde 5 bardak demli bir siyah çay içiyorsanız ihtiyacınız kadar suya ek olarak içtiğiniz bardak büyüklüğünde 10 bardak daha su içmelisiniz. Açık şekilde içilen siyah çaya karşılık aynı miktarda su tüketimi yeterli olacaktır.  

Hareket Önemli! 

Düzenli egzersiz kan dolaşımını hızlandıracağı için ödem oluşumunu engeller. Yazın ödemi engelleyen en güzel egzersiz yüzmedir. Özellikle yolculuk yapanlar mutlaka 1-2 saatte bir mola vererek hareket etmelidir. Oturarak çalışanlar en fazla 45 dakika sabit kalmalıdır. Her 45 dakikada bir hareket etmelidir. Masa başı çalışıyorsanız özellikle yaz aylarında masanızın altından çöp kovasını birkaç metre ileriye koyarak hareketi zorunlu hale getirebilirsiniz. 

Yaz Meyveleri Ödem Atmaya Yardımcı!  

Mevsiminde sebze ve meyve tüketmek o mevsimde meydana gelebilecek sağlık sorunlarını ortadan kaldırmada önemlidir. Yaz meyvelerinin neredeyse tamamı su yönünden zengindir. Özellikle karpuz, kiraz, ananas ödem atmada etkilidir. Günde toplamda 3-4 porsiyon meyve tüketimi ödem oluşumunu önleyecektir. 1 porsiyon meyve 200g’ı geçmemelidir.  

Fazla Karbonhidrat Ödem Yapıyor! 

Şekerli yiyecekler, tatlılar, aşırı meyve tüketimi, hamur işleri vücutta su tutulumunu arttırarak ödeme neden olur. Beyaz ekmek veya hamur işleri yerine fazla kalori almamak ve bağırsakları hızlandırarak ödemi atmak için yulaf, tam buğday unu gibi lifli gıdalar tercih edilmelidir.  

Saatinde Öğün Tüketimi Önemli 

Düzenli beslenme olmazsa kan basıncı da düzenli olmayacaktır böylece ödem oluşacaktır. Sabah güne mutlaka kahvaltıyla başlamak metabolizmayı uyandırır, ödem atımını hızlandırır. Sabah güne şiş uyanabiliriz. Bağırsaklar özellikle kahvaltıdan sonra itme hareketleri ile dışkılamayı hızlandırır. Sabah saatlerindeki kahvaltı defekasyon dediğimiz bağırsak hareketlerini uyarır ödemi atmayı kolaylaştırır. Öğlen yemek imkânınız yok ise 1 büyük paket ayran yanında 1-2 küçük paket lifli diyet bisküvi tüketmek bile yeterli olacaktır. Böylece akşam öğününde fazla besin alımını da önleyebilirsiniz.  

Günde 2,5 litre su tüketiminin altına düşmeyen, haftada en az 160 dakika düzenli egzersiz yapan, düzenli ve mevsiminde yiyecekler tüketen, aşırı çay-kahve içmeyen bir kişide başka rahatsızlıkları yok ise ödem sorunu imkansızdır.  

Sabah ödem attıran smoothie tarifi:  

*1 su bardağı kefir  

*2-3 üçgen dilim karpuz 

*3 yemek kaşığı yulaf ezmesi  

*15 çiğ badem  

*1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunu blenderdan geçiriniz. Uyandıktan en geç yarım saat sonra kahvaltı yerine tüketiniz. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Survivor Yunus Emre'nin eşi bebeğini kaybetti
Survivor Yunus Emre'nin eşi bebeğini kaybetti
Kızılcık Şerbeti Dizisinde Doğa'ya Partner Geliyor..!
Kızılcık Şerbeti Dizisinde Doğa'ya Partner Geliyor..!