Ekonomist Selçuk Geçer'den flaş açıklama: Sosyal krize doğru gidiyoruz

Ekonomist Selçuk Geçer'den flaş açıklama: Sosyal krize doğru gidiyoruz

Ekonomist Selçuk Geçer, katıldığı bir televizyon programında çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Konuşmasının hemen başında ülkede bir 'sosyal kriz' yaklaştığına dikkat çeken Geçer, böyle giderse yoksulluk sınırı 20 bin lirayı geçecek'' dedi.

Ekonomi - 2022-05-29 13:20:33

Türkiye'de yaşanan kur krizi hakkındaki açıklamaları ile öne çıkan ünlü ekonomist Selçuk Geçer, katıldığı Halk TV canlı yayınında yaklaşan bir 'sosyal kriz' olduğuna dikkat çekerek, ''Bu beni çok rahatsız ediyor. Dilimizi ısıralım, dilimizi koparalım ama bu olay karşımıza çok net şekilde çıkıyor. Gerek ben, gerek bizim gibi doğruları söyleyen pek çok ekonomist bu durumu işaret etti. 2-3 yıl önce söylemeye başladık ama son 3-4 aydır ise çok net şekilde uyardık'' dedi.

''YOKSULLUK SINIRI 20 BİNLERİ AŞACAK''

Krizin günden güne katmerlendiğini belirten Selçuk Geçer, yoksulluk sınırı hakkında, ''Rakamlar ortada. Sürekli olarak açlık ve yoksulluk sınırı yukarı doğru gidiyor. Bizim kriterimiz açlık sınırı değil, yoksulluk sınırı. Bunun içerisinde yol ihtiyacı var, barınma var, ısınma var, eğitim ve sağlık var. Bunların hepsini üst üste koyduğunda 20 binin üzerinde gelir elde etmeniz lazım'' ifadelerini kullandı.

Türk-İş'in aslında itidalli rakamlar açıkladığını söyleyen Selçuk Geçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

İnsanların yaşadığı açlık ve yoksulluk sınırı aslında bunun çok daha üstünde onu söylemek istiyorum. Sendikaların içerisindeki TÜİK gibidir Türk-İş. Minimum rakamlar 19 binleri geçtiyse bilin ki 24-25 bin liralık bir yoksulluk sınırı ile mücadele ediyor bizim insanlarımız.

''SUÇ ORANLARI ARTAR''

Ülkede yaşanan yoksulluğun sosyal hayata da etkileri olacağını dile getiren ekonomist Geçer, ''İnsanlar bu kadar yoksullaştı ve bu kadar çaresiz hale geldiyse mecburen suç oranları artar. Hatta sizin programınızda dahi şunu söyledim,  'Açlık ve yoksulluk çok ciddi sosyal sorunları beraberinde getirir'. Bunun üzerine bir de konut krizini eklersiniz, bu daha da agresif sorunların beraberinde geleceğini gösteriyor'' şeklinde konuştu.

''HALKI KARŞI KARŞIYA GETİRİYORSUNUZ''

Vatandaşın ekonomik sorunlar nedeniyle patlama noktasına geldiğine dikkat çeken Geçer, ''Ev sahibi ile kiracıyı, market ile halkı karşı karşıya getiriyor ve sosyal problemleri iyiden iyiye arttırıyorsunuz. Önlemi var mı? Var. Ancak inisiyatif kullanmıyorsunuz'' dedi.

FİYATLAR DAHA DA ARTACAK

Yaşanan fiyat artışlarının kısa sürede düşmeyeceğini belirten Selçuk Geçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Daha da dramatik olanı ise bu fiyatlar düşmeyecek, daha da artacak. Tarımsal girdi maliyetleri dün açıklandı ve aylık bazda yüzde 15.16 oranında artmış. Bir yandan tütüne, bir yandan alkole, bir yandan kiralara zam yaparsanız bu iş daha da çıkmaza girecek. 4250 liralık asgari ücreti olan bir ülkeden bahsediyoruz. Emekli maaşının 2500 lira olduğu bir ülkeden bahsediyoruz.

DİĞER HABERLER
Bankadan satılık araçlar - Backlink Smok