Prim Borcu Affı Geldi! İşte e Devlet GSS Borç Sorgulama ve Başvurusu...

Prim Borcu Affı Geldi! İşte e Devlet GSS Borç Sorgulama ve Başvurusu...

GSS prim borçlarına af için son dakika açıklaması geldi ve kararın Resmi Gazete'de yayınlandığına yer verildi. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına af geldi.

Devlet Desteği - 2022-06-25 13:38:19

GSS prim borçlarına af için son dakika açıklaması geldi ve kararın Resmi Gazete'de yayınlandığına yer verildi. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına af geldi.

23 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemede , Sağlık Personellerinin özlük haklarına ilişkin yeni kanuna yer verildi. 7411 Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayınlanması ile birlikte GSS prim borçlarına af geldi.

Kanuna eklenen geçici maddede şu ifadelere yer verildi:

"GEÇİCİ MADDE 9- Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerince; sağlık hizmeti verildiği dönemde herhangi bir sebeple ilgili mevzuatı kapsamında sağlık sigortasından yararlanamayan gerçek kişilere sunulan sağlık hizmet bedellerinden 31/12/2021 tarihine kadar tahsil edilememiş alacak tutarlarının %50’sinin bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içerisinde ilgililerce defaten veya taksitle ödenmesi hâlinde, geri kalan kısmı ferîleriyle birlikte terkin edilir.

Şu kadar ki, alacak tutarı 10.000 Türk lirası ve altında ise tamamı resen terkin edilir; alacak tutarının yarısının 10.000 Türk lirasının altında olması hâlinde 10.000 Türk lirası terkin edilerek bakiye kısım tahsil edilir.

Bu alacakların tahsili için açılmış davalar ile yürütülen icra takiplerinde;

a) Derdest davalar bakımından, defaten ödeme ve terkin hâlinde karar verilmesine yer olmadığına, icra takipleri bakımından takibin iptaline,

b) Taksitle ödeme hâlinde, taksit ödeme süresince davanın durdurulmasına, icra takiplerinde takibin geri bırakılmasına; taksitlerin ödenmemesi hâlinde davanın ve takibin devamına; ödeme tamam olduğunda davalarda karar verilmesine yer olmadığına, takiplerde takibin iptaline,

karar verilir.

Karar verilmesine yer olmadığına veya takibin iptaline karar verilen hâllerde yapılan masraflar taraflar üzerinde bırakılır ve vekâlet ücretine hükmolunmaz.

Davanın durdurulması veya takibin geri bırakılması hâllerinde zamanaşımı süreleri durur.”"

NASIL OLACAK?

Söz konusu maddeye baktığımızda 10 bin liranın altındaki GSS borçlarının tamamen silineceği öğrenildi. 

Eğer borç 10 bin liradan fazla ise 10 bin lirasının silineceği ve kalan paranın tahsil edileceğine yer verildi. Diyelim ki 15 bin lira borcunuz var. Bunun 5 bin lirasını ödemeniz durumunda 10 bin lira boç silinecek ve GSS borcunuzu bitirmiş olacaksınız.

SORGULAMA NASIL OLUR? NE KADAR GSS BORCUM VAR?

GSS prim borcu sorgulama işlemi e devlet kapısı üzerinden olur. Siz de e devlet Türkiye uygulamasını indirerek arama kısmına GSS yazın ve arama butonuna tıklayın. Açılan sayfada GSS prim borcu sorgulama linkine tıklayarak GSS borcunuz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Eğer uygulaması sizde yoksa aşağıdaki linkten de sorgulama yapabilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu

BAŞVURU OLACAK MI OLMAYACAK MI?

GSS prim borcunda başvuru olacak mı olmayacak mı? konusu merak ediliyor. Bu konuda açıklama SGK'dan gelecek. Ancak beklentimiz, 10 bin liraya kadar borcu olanların borçlarının başvuru olmadan otomatik silinmesi yönünde. 10 bin liradan fazla borcu olanlarda ise başvuru şartı , yapılandırma olacak. 

SGK'dan duyurunun önümüzdeki günlerde gelmesi ve GSS prim borçlarının önümüzdeki pazartesiden itibaren silinmesi bekleniyor.

DİĞER HABERLER
Bankadan satılık araçlar - Backlink elektronik sigara