En İyi Yenilenebilir Enerji Hangisidir?

Yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük öneme sahip olan özelliği karbon nötr olmalarıdır. Yani daha sade bir şekilde ifade etmek gerekirse, uygun yöntemler ile elde edildikleri ve kullanıldıkları müddetçe karbon salınımına sebep olmazlar.

En İyi Yenilenebilir Enerji Hangisidir?
En İyi Yenilenebilir Enerji Hangisidir? Editör

Yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük öneme sahip olan özelliği karbon nötr olmalarıdır. Yani daha sade bir şekilde ifade etmek gerekirse, uygun yöntemler ile elde edildikleri ve kullanıldıkları müddetçe karbon salınımına sebep olmazlar. Kullanım ardından kömür cürufu gibi herhangi bir atık meydana gelmez. Bu niteliklerinden dolayı temiz enerji kaynakları olarak da adlandırılırlar.

Güneş, rüzgar veya akarsu aracılığı ile elde edilen enerjinin depo edilmesi ve dağıtılması oldukça kolaydır. Müstakil bir evde yaşıyorsanız veya iş yerinizin çatısında ideal alan bulunuyorsa, güç toplama ve depolama mekanizması kurabilirsiniz. Bu şekilde elektrik ihtiyacınızın bir bölümünü bu mekanizma aracılığı ile karşılayabilirsiniz.

Kaynak olarak narterlaw enerji hukuku sayfasındaki içerikten yararlanılmıştır.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?

Yenilenebilir enerji kaynakları 5 farklı gruba ayrılmaktadır. Bu enerji kaynaklarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  1. Güneş Enerjisi

Güneşten elde edilen enerji, en büyük yenilenebilir enerji kaynağı konumundadır. Elektrik üretimi için gereken güneş ışınları, paneller aracılığı ile toplanmaktadır. 2021 senesinin ocak ve temmuz ayları arasındaki zamanı kapsayan dönemde, ülkemizde enerjisinden elektrik üretimi için kurulu güç 7,325 megavata ulaşmıştır.

  1. Rüzgar Enerjisi

Güneş enerjisi ile beraber en yaygın şekilde kullanılan enerji türlerinden biridir. Rüzgar enerjisinden faydalanmak için en fazla kullanılan araçlar; dev boyutlu türbinleri ve yelkenleri, yel değirmeni pervaneleridir. Ülkemizde rüzgar enerjisinden elektrik üretimi 2021 sonu itibari ile 10,750 megavata yükselmiştir.

  1. Hidrolik Enerji

Suyun akış gücünden yararlanılarak elde edilen enerji türüdür. Rüzgar enerjisi ile benzer biçimde türbinler aracılığı ile mekanik güç elektriğe dönüştürülür. Ülkemizde, 2022 mayıs ayı itibariyle toplam elektrik üretiminde hidrolik enerjinin oranı %34,3 olmuştur.

  1. Jeotermal Enerji

Üst manto katmanının çeşitli derinliklerdeki sıcak su, buhar ve gazın yüzeye çıkarılarak işlenmesi neticesinde sağlanır. Elektrik üretiminin yanında ısınma ihtiyacını karşılamak amaçlı da kullanılır. Türkiye, jeotermal enerji potansiyeli ile ön plana çıkan bir ülkedir. Bu yönden Avrupa’da birinci, dünya genelinde dördüncü sırada yer almaktadır. Elektrik üretiminde jeotermal enerjinin payı ise %3’tür.

  1. Biyokütle Enerjisi

Henüz fosil hale gelmemiş canlı kalıntılarından elde edilen enerji çeşididir. Enerji üretmek için genelde tarım ve hayvan atıkları ile kanalizasyon sularının arıtılması ile meydana gelen doğal çökeltiler kullanılır. Ülkemizde biyokütle enerjisinden elektrik üretimi artış göstermektedir. Üretimdeki payı 2020 yılı itibari ile %1,80 olmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Survivor Yunus Emre'nin eşi bebeğini kaybetti
Survivor Yunus Emre'nin eşi bebeğini kaybetti
Kızılcık Şerbeti Dizisinde Doğa'ya Partner Geliyor..!
Kızılcık Şerbeti Dizisinde Doğa'ya Partner Geliyor..!